专题01 阅读理解之应用文-5年中考(2021-2025)1年模拟英语真题分类汇编(河南专用)
发布时间 2025年10月09日
资源编号 104016

专题01 阅读理解之应用文-5年中考(2021-2025)1年模拟英语真题分类汇编(河南专用)

2025-10-09 中考 0 429
郑重承诺丨本站提供海量精品教学资源,安全下载、真实可靠!
增值服务:
海量资源
试卷真题
DOC资料
PPT课件
知识点总结
每日更新
¥ 2教学币

VIP免费升级VIP

开通VIP尊享免费下载特权
立即下载 升级会员
详情介绍

本资料来自专辑:

5年中考(2021-2025)1年模拟英语真题分类汇编(河南专用)
5年中考(2021-2025)1年模拟英语真题分类汇编(河南专用): 专题01 阅读理解之应用文-5年中考(2021-2025)1年模拟英语真题分类汇...

5年中考(2021-20251年模拟英语真题分类汇编

专题01 阅读理解之应用文

(2025·河南·中考真题)

COMMUNITY ORGANIC FOOD MARKET

After the great success of last year’s Community Organic (有机的) Food Market (COFM), this year’s COFM will be bigger and better. Food stands include:

Aunt Joy’s Organics: Home-grown organic apples and vegetables from Aunt Joy’s own garden. Special offer: 30% off.

Grace’s Honey (蜂蜜): Nature’s sweet treat collected by Grace herself. 100% natural honey!

Cornfield Bakery: Handmade organic bread. Special offer: Two for the price of one!

Lucy’s Kitchen: Organic vegetable hamburgers and fruit pizzas. The only stand that serves food to take away.

Notes:Bring your own reusable bag and remember to “travel green” (No parking lots).

Tickets will only be sold on the day. (All the money goes to our vegetable garden project.)

Price: £5 for one ticket. Free for children under 7.

There’s no card machine, so please bring cash (现金).

It’s a good idea to come early.

COFM will be open 10:00 A.M. -5:00 P. M.

on July 6, in Town Square.

JOIN US!

Enjoy a taste of organic lifestyle!

根据材料内容选择最佳答案。

1.Which stand sells takeaway food at COFM?

A.Aunt Joy’s Organics.                          B.Grace’s Honey.

C.Cornfield Bakery.                               D.Lucy’s Kitchen.

2.Which of the following is on the special offer “buy one and get one free”?

3.What is a COFM-goer advised to do?

A.Bring a bank card.                              B.Arrive at any time. C.Avoid driving a car.     D.Buy a ticket on July 2.

4.How much should they pay if a 6-year-old boy and his parents go to COFM?

A.£5.               B.£10.                  C.£12.                   D.£15.

5.What is the text?

A.A poster.         B.A report.              C.A diary.               D.A letter.

(2024·河南·中考真题)

Dancers Wanted for Our School’s50th Anniversary

To celebrate our school’s 50th anniversary (周年纪念日), we are going to choose a number of dancers. Come and show yourself at 9:30 am this Friday in the concert hall.

Join Us!We are Heart Beat.

We have a pianist, a guitarist and a drummer (鼓手).

We need YOU to sing with us.

Join us at 4:00 pm this Tuesday in the school music hall.

Let’s play wonderful music together!

Shining ClubWe have all kinds of clay figurine (泥塑) works for you. You can learn about Chinese traditional art from them.

Create your own figurine and take it home.

TIME: 9:00 am next Wednesday

PLACE: Room A201

Famous Environmentalist to Give a TalkAir pollution is causing more and more problems. What can we do? A well-known environmentalist will come to our school and give a talk. Come to know more and take action!TIME: 3:30 pm—5:30 pm next Thursday

PLACE: Hall 2

根据材料内容选择最佳答案。

6.Who is wanted for Heart Beat?

A.A singer.         B.A guitarist.           C.A drummer.         D.A pianist.

7.What is special about Shining Club?

A.It offers chances to music fans.            B.It requires one to be creative.

C.It provides prizes for great works.        D.It allows one to come at any time.

8.When will the talk start?

A.At 4:00 pm this Tuesday.                    B.At 9:30 am this Friday.

C.At 9:00 am next Wednesday.               D.At 3:30 pm next Thursday.

9.If Tina wants to show her dancing ability, where should she go?

A.To Hall 2.                                          B.To the music hall.

C.To Room A201.                                  D.To the concert hall.

10.Where can we probably read the text?

A.On a school notice board.                  B.In a city guidebook.

C.On a community website.                   D.In a local newspaper.

(2023·河南·中考真题)

Kew GardensEnjoy yourselves in a wonderland of science with over 50,000 living plants and different kinds of educational events or interesting activities. Here is some useful information about planning a school visit to Kew Gardens.

Educational session (时段) prices

You can plan a self-led visit or book one of our educational sessions. Students will take part in the educational sessions in groups of 15. Prices are different according to different situations.

● 45-minute session: £35/group    ● 90-minute session: £70/group

● Half day (one session): £80/group    ●Full day (two sessions): £160/group

Health and safety

Required teacher-student ratios (比例):

● Key Stage 1:   1:5

● Key Stage 2:   1:8

● Key Stage 3:   1:10

● Key Stage 4:   1:12

If you need help, please contact (联系) the Kew staff members (工作人员). You can also call 0202 332 3333 for direct and quick support. Please do not call 999.

Timings

The Kew Gardens opens at 10 am. Your visit may take three to five hours. The closing time changes throughout the year. But the earliest is 3:30 pm. We have a fixed schedule for educational sessions, which is from 10:30 am to 2:20 pm.

根据材料内容选择最佳答案。

11.How much should a group of 15 students pay for a 90-minute session?

A.£35.              B.£70.                    C.£80.                    D.£160.

12.How many teachers are needed if 40 children (Key Stage 2) visit Kew Gardens?

A.3.                 B.4.                        C.5.                        D.6.

13.What should you do if you need help according to the text?

A.Call 999 right away.                          B.Call your parents at once.

C.Turn to your teachers.                        D.Ask staff members for help.

14.Which of the following is a proper time to take part in the educational sessions?

A.9:30 am.        B.11:30 am.            C.3:30 pm.              D.4:30 pm.

15.What is the main purpose of the text?

A.To list the reasons for visiting Kew Gardens.

B.To introduce different plants in Kew Gardens.

C.To compare different activities in Kew Gardens.

D.To give information about visiting Kew Gardens.

(2022·河南·中考真题)

Finally, you finish all your schoolwork and sit back in your chair. Suddenly you feel a headache and realize your eyes are painful. What’s going on? Doctors say that many students are spending too much time in front of screens, especially during online classes. The following might be of some help to you.
THE 20-20-20 RULE

This gives your eyes a break from long screen time. It suggests looking at something at least 20 feet away for 20 seconds after 20 minutes of work on the screen. You can then continue working pain free.

•Studies show that people blink(眨眼睛) less often when looking at a screen. Keep your eyes wet by blinking often or using eye drops.
Sit up straight about an arm’s length(长度) away from the screen. Make sure you’re looking down at your screen. Stand up and exercise often to avoid neck and shoulder pain.
•What about blue light blacking glasses (防蓝光眼镜)? They may look cool, but research shows that blue light isn’t the biggest cause of eye tiredness. So ask doctors about computer glasses before putting them on.

根据材料内容选择最佳答案。

16.Who is the text written for?

A.Parents.         B.Students.             C.Doctors.               D.Patients.

17.What are the key words in the 20-20-20 rule?

A.20 minutes, 20 feet, 20 times.

B.20 seconds, 20 times, 20 feet.

C.20 feet, 20 seconds, 20 minutes.

D.20 times, 20 minutes, 20 seconds.

18.Which of the following best explains the meaning of the underlined sentence in the text?

19.What is the text mainly about?

A.The reasons for eye tiredness.

B.The influence of online classes.

C.The importance of computer glasses.

D.The suggestions about eye protection.

20.In which part of a magazine can you read the text?

A.Health.          B.Sports.                C.Culture.               D.Travel.

…………

参考答案

【答案】1.D    2.C    3.C    4.B    5.A

【导语】本文是社区有机食品市场的广告信息。

1.细节理解题。根据“Lucy’s Kitchen: Organic vegetable hamburgers and fruit pizzas. The only stand that serves food to take away.”可知,露西厨房有外卖,故选D。

2.细节理解题。根据“Cornfield Bakery: Handmade organic bread. Special offer: Two for the price of one!”可知,手工制作的有机面包买一送一,故选C。

3.细节理解题。根据“Bring your own reusable bag and remember to ‘travel green’ (No parking lots).”可知,不建议开车,没有停车场。故选C。

…………

资源下载此资源下载价格为2教学币,VIP免费,请先
资源每日更新! 升级终身VIP会员,享全站终身永久免费下载特权!限时优惠!如有问题,请联系客服QQ:20862811

江苏教学资源网(苏学网) 中考 专题01 阅读理解之应用文-5年中考(2021-2025)1年模拟英语真题分类汇编(河南专用) https://www.0516ds.com/104016.html

相关文章

官方教学团队

为您解决烦忧 - 24小时在线 专业服务