本资料来自专辑:
5年中考(2021-2025)1年模拟英语真题分类汇编
专题07 短文语境提示填空
(2025·河南·中考真题)
阅读下面一首诗歌,根据语篇要求填空,使诗歌通顺、意思完整。每空限填一词。
The life of a fish
The life of a fish must be good, I feel.
As long 1 you avoid the fishing reel (代指鱼钩).
I would swim all day, in the ocean (海洋) blue.
I would lie in 2 sun, with nothing to do.
I wouldn’t have homework to do for my school.
I wouldn’t need to worry 3 all of those rules.
There would be no ice cream, no chocolate, no cake.
No playing in the park, no sitting by the lake.
I think I would miss my comfortable bed.
I wouldn’t like 4 sleep in a cave (洞穴) instead.
A life in the ocean 5 not the life for me.
The life of a fish? I’d rather be me!
(2024·河南·中考真题)
阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
Reading Worksheet
Stories | What do you think of the story? |
The Boy Who Cried Wolf | This is a wonderful story everyone should know. We’re supposed to keep in mind that it 6 important to tell the truth. |
The Ugly Duckling | I like it! This might be 7 most famous short story of all. It tells us that we should be proud 8 who we are, even if we don’t look or feel like everyone else. |
Stone Soup | It is an interesting story 9 teaches us to work together and share. I wonder what my friends would bring to put in the pot (锅) of soup if they were in the story. You can also ask your friends 10 think about it. Their answers might be fun! |
阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
Comments (评论) about the Museum of Chinese Characters (文字)
11.
12.
13.
14.
15.
(2022·河南·中考真题)
阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
Carlos | A great saying always helps a lot. There 16 a lot of great Chinese sayings and many of them are about how to live 17 good life. What’s your favorite Chinese saying? Vote (投票) for your favorite saying and tell us why you like it. |
Rebecca | My favorite saying is, “To have faults (错误) and not to correct them, this, indeed, is to have faults.” I agree with the saying. For example, 18 took me much time to learn new words when I began learning Chinese. I didn’t want to put in the time to practice. That was my greatest weakness. So I try 19 correct it by finding an enjoyable way to study. Reading is really a good start. |
Rosa | “When I have two others with me, I can always find one to be my teacher” is one of my favorites. Whenever I practice 20 my classmates, I will think of this great saying. I can learn a lot from others, even from the mistakes. |
(2021·河南·中考真题)
阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
From:
To: Subject: |
Iris
Marie Experience |
Dear Marie,
I’ve been in Beijing for a month. I stay in a modern hotel 21 lies in the center of the city. I have visited many wonderful places, for example, 22 Great Wall of China. I have also met a lot of very friendly people here. Now I’m trying to learn Chinese from them and I am quite interested 23 it. Chinese food is really delicious and hot pot is my favorite. In China, it is interesting 24 see people eating with chopsticks. I’m practicing using them and I am getting more 25 more skillful now. I want to come back again next year. I hope you can come with me. Iris |
Passage1(2025·河南南阳·三模)
阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
Here are some suggestions about making money. They can help young people prepare for their future.
Paid work
If you can get 1 chance to work, take it. Making money is not only satisfying, 2 you might also find you’ re more careful about your own money. Often, students are too young 3 go out and work. But we can get pocket money by doing housework.
Selling old things
There 4 probably a number of things lying around your house that you don’t really need. Collect anything you haven’t used for at least a year and sell it. You may be surprised at 5 much money there is! You could be making a lot of money every year by selling things.
By doing so, we can understand our finances and manage them better.
Passage2(2025·河南洛阳·三模)
阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
One day in a forest, a teacher asked his students Joe and Nick to reach the end point of a road by themselves. Then, the two started. Just after a while, they discovered that the road 6 divided into two. Joe decided to follow the smooth one, while Nick took 7 other one full of obstacles (障碍). Joe finished the test quickly after choosing the road. Certainly, it took Nick longer to reach the end point. “You’re the loser, as you didn’t choose your way wisely.” Joe said.
The next day, the teacher asked them to swim to the other side of the ravine (峡谷). When Joe noticed how wide the ravine was, he was 8 scared to jump over it. Nick, however, remembered his last test and how he had jumped over wide gaps (缺口). 9 little difficulty, he made it. “Joe, your result today has a connection with yesterday’s test. 10 you had chosen the difficult road, you could have prepared yourself for this one. It is the same with our life.” the teacher said.
Passage3(2025·河南漯河·模拟预测)
阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
Every kid in the world must be familiar with Hans Christian Andersen’s stories. Let’s have a look at what they mean to us. | |
David
House |
Kids love The Emperor’s New Clothes because it is funny. I remember acting it out in school, though everyone kept their clothes on! These stories are 11 familiar that we use them in everyday life. If we see people are too scared to speak the truth, we say it’s like “The Emperor’s New Clothes”. |
Patrick
McCarthy |
The story 12 stayed with me the most is The Emperor’s New Clothes. When I was little, I thought it was just a silly story. Why didn’t anyone say the emperor was naked (裸体的)? But now I see this kind of thing in real life. |
JAKUB
OLESIUK |
Andersen’s stories were 13 big part of my childhood because my mom read them to me before bed. My favorite was The Little Match Girl. The story shows how people don’t care 14 poor children. The image (形象) of the girl walking in the snow without shoes still makes me sad. Every New Year’s Eve, I remember 15 be thankful for what I have. |
Passage4(2025·河南洛阳·一模)
阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
Fridge magnets (冰箱贴) are popular among young people. Because they are usually not too expensive, easy 16 carry and show local cultural characters. They look like simple things, but they can bring so much joy.
There are various fridge magnets. 17 are designed in the shape of cute animals like pandas, cats, and rabbits. Others show famous places like the Great Wall in China or the Eiffel Tower in Paris. They are all full 18 bright, beautiful colors. These magnets are like small windows to the world. Many people collect 19 as a souvenir (纪念品) when they go on a trip or get them from friends as gifts. Each magnet then becomes a reminder of a special place or moment.
They not only make our fridges look pretty but 20 serve a purpose. We can use them to stick important notes on the fridge door. For example, we can remind ourselves of family birthdays, school events, or shopping lists. They can also hold up kids’ drawings. In this way, we won’t forget important things.
So most of all the young people like fridge magnets.
Passage5(2025·河南南阳·三模)
阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
Letter Box
Dear Mr. Wang,
These days, I have felt unhappy because sometimes my friends run away 21 me in the playground. I don’t know what I should do. Mike |
Dear Mike,
It can be worrying and hurtful when things like that happen. You can try to let your friends know how you feel about this. You could start by saying something like, “When I see you keep your distance (距离) from me in the playground, I feel like 22 stranger to you. Can you please try to include me when you 23 playing?” Then listen to what they will say. Talking honestly about your feelings can really help sometimes. Think about spending time with other friends too. If someone doesn’t play with you when you want 24 , having other friends will make it easier. Talking things over with someone 25 cares can often help you feel better. A parent or teacher may have ideas for you too. Mr. Wang |
…………
参考答案
【答案】1.as 2.the 3.about 4.to 5.is
【导语】本文是一首诗歌,介绍了作者对鱼的生活的想象。作者认为鱼的生活很美好,但是鱼的生活不是作者想要的生活。
1.句意:只要你不碰到鱼钩就行。根据“As long...you avoid the fishing reel (代指鱼钩).”可知,此处是as long as引导的条件状语从句。故填as。
2.句意:我会躺在阳光下,无所事事地坐着。根据“I would lie in...sun”可知,此处是in the sun“在阳光下”,故填the。
3.句意:我就不必为那些规则而烦恼了。根据“I wouldn’t need to worry...all of those rules.”可知,此处是worry about“担心”,故填about。
…………
不错
很有用
怎么下载
刷新一下,点击下载就可以了,如果还是不清楚,可以直接联系客服QQ:20862811
感谢提供